Jack Werner
Foto: Kate Gabor

Spöke återkommer i kedjebrev på Snapchat

 

 

Spöket Teresa Fidalgo är tillbaka. I ett nytt kedjebrev sprids hennes meddelande på Snapchat och skrämmer upp barnen. 

Detta är inte första gången Teresa Fidalgo visar sig. Redan 2011 spreds hennes budskap på Facebook. Sedan dess har hon återkommit vart tredje år. Om du inte skickar vidare meddelandet till tio personer ska hon mörda dig. 

Någon som har intresserat sig för kedjebrev och legenden om Teresa Fidalgo är Jack Werner. Många känner igen honom från ”Creepypodden i P3”. Han föreläser också om källkritik på nätet och är en del av Källkritikbyrån.

Jack Werner har följt Teresa Fidalgo närvaro på sociala medier. Teresa Fidalgo är från början en karaktär i en portugisisk kortfilm, ”A curva”, av David Rebordão från 2004. Filmen laddades upp på Youtube 2007 och fick stor spridning. Teresa Fidalgo har sedan dess levt vidare som ett nätspöke.

– För mig är Teresa Fidalgo ett exempel på modernt folkberättande. Man sprider vidare sådana här läskiga historier för att se hur andra reagerar. Det blir en slags skräcklek. Efteråt inser man att det inte var någon fara och då vågar man göra fler saker. Det blir ett sätt att växa, säger han. 

Men hur ska en förälder reagera när barnet kommer hem från skolan, uppskrämt av ett läskigt kedjebrev? Det viktigaste är att barnet inte blir bestraffat genom att bli av med mobilen eller internet, menar Jack Werner.

– Föräldrar tenderar att se de här sakerna som hot, men det finns ingen skurk. Det är inte så de här historierna fungerar, säger han. 

Han jämför med en situation då barnet tror att det finns ett monster under sängen. I stället för att låtsas jaga bort monstret är det bättre att visa förståelse för att barnet kan vara rädd, men att barnet är trygg i sitt rum. 

– Internet är jättejobbigt för föräldrar, de har så liten inblick i vad barnen gör där. Men det är viktigt att vuxna försöker förstå vad barnet går igenom och inte reagera hetsigt och uppskrämt, säger han.

 

Foto på Jack Werner taget av Kate Gabor.

 

 

 

 

Gustav Sigala Haggren

 

Jack Werner

Journalist, författare och programledare. Föreläser om källkritik på sociala medier och har kommit ut med flera böcker. Hans har också podden “Creepypodden i P3”

Fler Artiklar