Emelie tipsar om aktiviteter
Fotograf: Abraham Engelmark

Kalla fingrar, trötta barn och irriterade föräldrar. Utomhusvistelsen blir inte alltid lyckad. Men det finns knep att ta till. Friluftsexperten Emelie Thorngren delar med sig av sina bästa tips.

 

Sportlovstider och coronarestriktioner kan göra det svårt för den vintertrötta barnfamiljen. Det är lätt att tänka att skidor, skidskor och pulkor är de enda lösningarna för en lyckad dag ute. Men enligt Emelie Thorngren, utbildning -och verksamhetsansvarig vid Friluftsfrämjandet finns det fler knep att ta till för en lyckad utflykt i naturen.

– Oavsett vad ni ska göra så är det alltid bra att förbereda barnen innan ni går ut. Kanske kan ni laga maten som ni ska ha med tillsammans. På det sättet börjar äventyret redan innan ni lämnar hemmet, säger Emelie Thorngren.

 

Att använda ordet äventyr är även det ett knep. Ordets positiva signaler gör utflykten än mer lockande. Andra viktiga ord att ta till sig är gemenskap och tillsammans.

– Gemenskap är nyckeln till framgång. Upptäcker ni till exempel något i naturen, se då till att du kommer ner på marken och studerar fyndet tillsammans med barnet. Är det pulka som gäller så blir det mycket roligare om både barn och vuxna åker tillsammans, säger Emelie Thorngren.

 

Något annat som är värt att tänka på är att även resan till och från själva målet är en del av äventyret. Förbered och planera lekar som gör transportsträckorna roligare.

– Det kan vara olika typer av bingo där barnen ska leta efter olika saker längs vägen eller lekar där ni tar er framåt. Eller så kanske uppdraget är att hitta tre kottar längs vägen som ni sedan kastar prick med. Låt fantasin flöda, säger Emelie Thorngren.

 

Färdig mat i mattermos är även det en räddare, kanske speciellt på vintern.

– Att äta ute är alltid kul. Billiga mattermosar går att hitta på de flesta ställen. På sommaren funkar de dessutom fint att ha glass i, säger Emelie Thorngren som även vill slå ett slag för att inte glömma den där extra räddare-i-nöden-frukten.

 

Emelie Thorngrens sista tips är enkelt men glöms allt för lätt bort.

– Se det stora i det lilla! Ni kan fika eller göra en hinderbana runt knuten. Anpassa ert äventyr efter er nivå och gör det inte svårare än vad du behöver.

 

Emelies tips på utomhusaktiviteter

  • Ät ute – det är en aktivitet i sig!
  • Hinderbanor utomhus. Hinderbanor funkar både med och utan snö. Kryp, hoppa och balansera, använd dig av naturen som hinder. Har du äldre barn så döper du med fördel om aktiviteten till naturparkour.
  • Skogsmeditation. Lägg er ner och titta upp i träden.
  • Bingo. Samla på saker i naturen, det kan vara allt från saker som börjar på en viss bokstav till saker som har en viss färg. Du kan även göra en naturbingobricka hemma och ta med (det finns gratis mallar att ladda ner från nätet)
  • Bygg koja/snöfort. Har ni ingen snö, tänk då på allemansrätten – ta pinnar från marken och städa undan efter er.
  • Kolla på stjärnorna. Att gå ut tillsammans och vända blickarna uppåt en stjärnklar natt är lika spännande som mysigt.
  • Reflexjakt. Gå ut med ficklampor och leta efter upphängda reflexer. En belöning i form av en skatt, fika eller kanske en eld på slutet höjer motivationen ytterligare.

Få inspiration på nätet

Det finns mängder med bra tips på utflyktsmål på nätet. På naturkartan.se finns det länkar till flera bra guider och även en app att ladda ner.

Appen Skogsmulle och naturboken är en app för barn i åldern 4-6 år. Här får barnen upptäcka, uppleva och utforska naturen tillsammans med Skogsmulle och hans djurvänner.

För de lite äldre barnen har Friluftsfrämjandet naturutmaningar som får hela familjen att engagera sig.

Läs på! När ni ger er ut i naturen är det alltid bra att vara påläst. På Friluftsfrämjandet finns det naturguider om allt från vett på isen till tips på utrustning som kan vara bra att ha med sig

Fler Artiklar