Reporterskola

Sydsvenskan: Victor är en landslagsgymnast

Victor gör en split medan han hänger i ringar.

Victor Javenfeldt är bara 16 år men redan med i landslaget för gymnastik.

Victor är bara 16 gammal och tränar gymnastik i en klubb som heter Motus Salto. Victor är även en tränare i klubben och tränar unga gymnaster.

– Det bästa med att vara tränare är att man får träffa barn som vill lära sig gymnastik och så är det bra att få tjäna lite pengar, säger Victor.

 

Det är onsdag eftermiddag och vi stiger in i den stora gymnastiksalen där Victor tränar. Det dunkar ut musik ur de stora högtalarna. Utanför ser man mörkret falla ner över byggnaderna.

 

Victor Javenfeldt är 16 år gammal och går i skolan som vilken tonåring som helst, men på fritiden tränar han gymnastik och är även tränare på gymnastikklubben Gk Motus Salto. Victor har tränat hela tiden förutom när han tränar en grupp av unga gymnaster. Victor berättar att han har två småsyskon som är tvillingar och en storasyster.

 

Gymnastik är en sport som tränas över hela världen. Det finns olika versioner av gymnastik till exempel redskapsgymnastik och truppgymnastik. Man tävlar också gymnastik i OS, VM och EM. Victor är även med i det Svenska landslaget inom gymnastik.

– Jag tränar redskapsgymnastik, berättar Victor.

 

Viktor tränar några timmar innan skolan och sen några timmar efter också. På tisdagar och onsdagar jobbar han som tränare. Victor sätter sig ner och berättar att han varit tränare i nästan ett halvt år.

 

Viktor berättar att om man vill börja med gymnastik ska man söka på Motus Salto och skriva in sig. Först kan man testa, sen kan man börja och komma dit på olika tider beroende på sin ålder. Motus salto ligger vid Sofielunds idrottshus i Malmö.

– Just nu skulle jag aldrig byta jobb, det är bra att tjäna pengar till framtiden, avslutar Victor och går mot ett av redskapen som han tränar på.

 

Text och foto: Sven Arreestad Petersen klass 5c Rörsjöskolan Zenith

Sven Arreestad Petersen från Rörsjöskolan Zenith
har träffat Victor Javenfeldt.
Victor tränar gymnastik.
Sven har intervjuat Victor om gymnastiken. 

 

Victor är 16 år och tränar gymnastik.
Victor tränar väldigt mycket.
Han tränar på klubben Motus Salto i Malmö.
Victor är med i landslaget i gymnastik.

 

När Victor inte själv tränar gymnastik
tränar han andra på det.
Victor säger att det är ett bra jobb
för han får lite extra pengar för det.

 

Victor berättar att det finns
olika typer av gymnastik.
Det finns till exempel redskapsgymnastik
och truppgymnastik.