Reporterskola

VK: Välja skolmat en gång i veckan

En tallrik med pasta.

Välja skolmat

Jag tycker vi borde få välja skolmat en gång i veckan. Det hade varit någonting helt nytt och spännande för eleverna och lärarna.

Varje klass skulle kunna få välja en maträtt. Det skulle vara roligt för eleverna att få bestämma lite om maten och lite i skolan.

För det första tycker jag att vi borde få välja skolmaten en gång i veckan för eleverna i skolan äter alldeles för lite för att kunna klara av en hel skoldag. I de svenska skolorna slängs det cirka 6 100 ton mat varje år och det är alldeles för mycket, jag tror inte att vi fattar hur mycket mat vi slänger.

För det andra är det roligt att prova nya saker och att vi får bestämma lite vad det ska vara för mat i skolan. De flesta elever tycker det är roligt att vara involverande och få bestämma lite i skolan. Det finns risk att barn blir underviktiga, inte orkar röra sig och blir lättirriterade för att de äter för lite i skolan.

Till sist skulle jag vilja säga att de som är i fängelser får bättre mat än eleverna i skolan får. De får högre budget på maten än vad vi får och jag tycker det är väldigt konstigt. Elever blir bara magrare och magrare, vissa elever äter ingenting på dagarna och hur ska man orka med dagen då? Betygen blir sämre eftersom man nästan inte orkar tänka.

Maria som går på Stöcke skola berättar att hon brukar vara hungrig för hon tycker maten är mer vad vuxna gillar än vad eleverna gillar.

Alva säger att det är potatis för ofta och att maten borde varieras mer än vad den gör nu.

Anton tycker att det skulle vara roligare om vi fick välja skolmat en gång i veckan.

Jag hoppas att vi kommer att få välja skolmat. Men vi får se hur det går med det, skolmaten är god men det skulle vara roligt om vi fick vara med och välja lite.

Text: Mira Nyström, Stöcke skola, Umeå