Sörmland: Ung Fritid fixar Sommartorg hela lovet

Daniel Tokay, fritidsledare i Skiftinge och Årby, är med och arrangerar Sommartorg runt om i Eskilstuna. Foto: Beata Wallsten

Under hela sommaren kan barn, ungdomar och familjer delta i Sommartorgens aktiviteter runt om i Eskilstuna. Torgen anordnas av Ung Fritid och i måndags kunde man bygga, pyssla och sporta i Långbergsparken i Skiftinge.

 

– Alla är varmt välkomna, det är en plats för alla. Vi anordnar bland annat vattenkrig, föräldrafika, fotboll och tennis. I dag har vi även verkstad, säger Daniel Tokay, fritidsledare i Skiftinge och Årby, till E-Kuriren.

 

Enligt Daniel Tokay har de fått ett bra stöd av kommunen och kan arrangera många olika aktiviteter. I år har de däremot inte kunnat göra lika många resor längre bort på grund av pandemin.

 

Istället finns andra alternativ som dessutom kombinerar nytta med nöje, till exempel skräpplockartimmar som ger en rolig belöning.

– När de har plockat skräp under två tillfällen i totalt två timmar får de åka till Parken Zoo och ta med sig fem familjemedlemmar, säger Daniel Tokay.

 

Det är fjärde året i rad som Stadsmuseet hälsar på och erbjuder aktiviteter som lyfter fram Eskilstunas historia. Ellen Egeld fanns på plats om man ville tillverka sin egna knapp. Foto: Beata Wallsten

 

Sedan fyra år tillbaka har även Stadsmuseet hälsat på under Sommartorgen. Med dem kan man få testa allt från gammal hantverkskonst till virtual reality.

 

Enligt Ellen Egeld, från Stadsmuseet, har uppslutningen varit sig lik jämfört med tidigare år.

– Det är inte jättestor skillnad men vi håller avstånd och spritar sakerna. De flesta har velat testa aktiviteterna och virtual reality-glasögonen har varit mest populära. De kan man även testa i smedjan och nästa vecka på museet.

 

Ung Fritid fixar inte bara Sommartorgen utan hjälper också ungdomar in i arbetslivet. Ungdomar från 12-20 år kan arbeta som så kallade goda förebilder, ungdomsledare eller ungdomsambassadörer i verksamheten eller bostadsområdet.

 

Said Mussa, Tanja Alrubaei och Barbro Östensson tycker att det är fantastiskt roligt med fritidsverksamheten. Foto: Beata Wallsten

 

Said Mussa och Tanja Alrubaei är ungdomsledare samt fritidsledare i Skiftinge och Årby. Både tycker att jobbet är fantastiskt kul, speciellt under denna årstid.

– Det är meningsfullt, man bygger relationer och lär känna de som är här, säger Tanja Alrubaei.

–Alla kommer fram på sommaren och alla är ute, säger Said Mussa.

 

Under hela sommaren kan hela familjen
vara med på aktiviteter runt om i Eskilstuna.
Aktiviteterna anordnas av Ung Fritid.

 

Daniel Tokay jobbar på Ung Fritid.
Han säger att alla kan vara med
på deras aktiviteter.

– Alla är varmt välkomna, det är en plats för alla.
Vi anordnar bland annat vattenkrig, föräldrafika,
fotboll och tennis, säger Daniel.

 

I år fick Ung Fritid se till
så att aktiviteterna var corona-säkra.
Men det mesta är ändå som vanligt.