Sörmland: Politiker i Strängnäs ber barn om expertråd

"Våra samtal med er kommer att vara ett av mina starkaste minnen från min tid som politiker”, säger kommunalrådet Jacob Högfeldt till E-Kurien. Foto: Åsa Wallin / E-Kuriren

I ”Barnens mötesplats” i Strängnäs är det de unga som är experterna och politikerna som ställer frågorna.

 

Sedan 2004 har Strängnäs kommunalråd träffat barn under kastanjen framför Multeum, där politikerna fått ställa frågor för att förstå hur de kan förbättra situationen för de unga i kommunen.

 

I år hölls samtalet inomhus i scenrummet på biblioteket. Där mötte politikerna Monica Lindell Rylén och Jacob Högfeldt tio barn från tvåan och trean på Vasaskolan, Finningeskolan och Friskolan Karlavagnen.

 

I år var temat på politikernas frågor psykisk ohälsa.

 

– Förstås och tyvärr, eftersom andelen barn och unga som mår psykiskt dåligt ökar över hela landet, säger kommunens barnombudsman Helena Edvinsson, till E-kuriren.

 

“Kan vi på något sätt hjälpa till att göra det lättare för er att ta kontakt med någon att prata med, vuxen eller barn?”, undrade kommunalrådet Monica Lindell Rylén. Foto: Åsa Wallin / E-Kuriren

 

 

Monica Lindell Rylén påpekar att det kanske särskilt nu under den pågående pandemin kan kännas jobbigt att inte få kramas, aktivera sig och träffa vänner och släktingar lika mycket som man brukar.

 

– Så hur mår ni nu? Vad är viktigt för att må bra? Hur kan vi få varandra att må bättre, unga som gamla? Frågar Monica Lindell Rylén.

 

 

Sigrid Holmlund från Finningeskolans hade flera tankar och förslag att dela med sig av, bland annat det om kompisbänken där de som vill visa att de söker sällskap kan sätta sig. Foto: Åsa Wallin / E-Kuriren

 

 

Fler barn sträckte upp händerna för att dela med sig av erfarenheter och ge förslag på bra saker att tänka på. Tre exempel var mer tid ute, mindre tid vid datorn och att se till att alla får vara med.

 

Att ha bra kompisar, såväl på fritiden som i skolan, tyckte många var viktigt. Men hur hittar man nya vänner?

 

– På min skola har vi en kompisbänk. Där kan man sätta sig för att visa att man vill ha någon att leka med på rasten, så får man fråga om de vill vara med, sa Sigrid Holmlund, 9, från Finningeskolans klass 3C.

 

Flera barn berättade om liknande lösningar på de andra skolorna. Monica Lindell Rylén och Jacob Högfeldt blev båda förtjusta och tog med sig det som ett konkret förslag.

 

 

William Ljungqvist från tipsade om idrott som ett sätt att må bra och träffa nya och gamla kompisar. Foto: Åsa Wallin / E-Kuriren

 

Vilka av förslagen från Barnens mötesplats 2020 som blir av återstår att se.

 

Två tidigare exempel är ”Barnkartan” som visar roliga platser att leka eller hänga på och ”Barnens frågelåda” där alla under 18 år kan tycka eller fråga om vad som helst, så ser kommunens barnombudsman Helena Edvinsson till att alla får svar från rätt person.

 

I Strängnäs kommun har det sen 2004
funnits något som heter “Barnens mötesplats”.
Dit kan politiker i Stärngnäs kommun komma
och lyssna på vad barn och unga har att säga.

 

I år hölls “Barnens mötesplats” inomhus
i scenrummet på biblioteket.
Politikerna Monica Lindell Rylén och Jacob Högfeldt
träffade tio barn där.

 

Barnen de träffade var från tvåan och trean
på Vasaskolan, Finningeskolan och Friskolan Karlavagnen.

 

Monica Lindell Rylén frågade barnen
vad som var viktigt för att de skulle må bra.
Många av barnen sa att det är viktigt
att ha kompisar.

 

Sen pratade de mycket om
hur man får kompisar.
De pratade också om vad politiker kan göra för att
inga barn ska känna sig ensamma.