Reporterskola

Sörmland: Därför älskar Valdemar islandshästar

Foto: Privat

Namn: Valdemar

Ålder: 12 år

Bor: Torshälla, Eskilstuna

Favoritämne: Historia och matematik

Bästa sommartipset: Vara ute och gå i skogen där det inte är så mycket folk. Själv kommer jag att rida mycket i sommar.

 

Ett av årets guldkorn är Valdemars artikel om islandshästar. Vi ringde upp och intervjuade honom om texten. Det visade sig att Valdemar sedan dess skaffat sig en egen islandshäst som heter Trúr.

 

 

Varför valde du att skriva om islandshästar?

Jag rider själv på ett ställe som heter Figgeby Ridcenter som bara har islandshästar. Just nu är det elva hästar där, men snart kommer det nog en till.

 

Hur kommer det sig att du rider på just islandshästar?

– I början red jag på vanliga hästar, men så hade jag några kompisar som red på islandshästar, så jag testade. Islandshästar är så roliga, dom har många olika gångarter och trevlig personlighet.

 

I januari blev du ägare till en egen islandshäst. Berätta!

Han heter Trúr Frá Låeøen och är tolv år som jag. Namnet betyder Trúr som kommer från orten Låeøen. Vi åkte till Norrköping och köpte honom. Det finns hemsidor där man lägger upp hästar som är till salu, ungefär som Blocket, fast med hästar. Vi hade tittat på fem, sex hästar innan, men när jag träffade Trúr kändes det helt rätt.

 

Hur ofta rider du?

Fyra till fem gånger i veckan. Ibland utomhus på nån väg och ibland inne i ridhuset där vi testar olika gångarter. Jag blir alltid glad när jag är med Trúr, han är som en god vän.

 

Hur har coronapandemin påverkat din ridning?

– Inte så mycket. Mest att man inte kunnat tävla. Fast jag har varit med i en online-tävling istället där man visar upp filmer när man gör olika gångarter.

 

Vad har du får tips till andra som funderar på att skicka in en text till MiniBladet?

Kanske att man ska skriva om något man tycker om eller som man är lite insatt i. Det blir ju lite lättare då, säger Valdemar från Eskilstuna.

 

 

Läs artikeln Därför får islandshästar inte återvända till Island i MiniBladet