Reporterskola

VK: Adam recenserar Silvermysteriet av Martin Widmark

Martin Widmark och omslaget till boken Silvermysteriet.

Copyright/fotograf: Thron Ullberg.

Silvermysteriet ingår i serien LasseMajas detektivbyrå men är fristående. Boken handlar om barnen Lasse och Maja som bor i staden Valleby och har en detektivbyrå tillsammans. 

En dag kommer det två arkeologer till staden Valleby och de ska leta efter gamla saker under marken. Efter två dagar hittar de massor av silvermynt från vikingatiden.

Nästa dag blev Lasse och Maja uppringda av polismästaren som berättar att någon har varit nere i gropen men de verkar inte ha tagit något. Lasse och Maja tar på sig uppdraget att undersöka vad som har hänt. 

Nästa dag hittar arkeologerna en ny skatt, en kruka med ett frimärke i. Då jublar Rune som gillar frimärken och säger att världens äldsta frimärke är från Valleby. Dagen innan hade Rune blivit osams med sin chef som sa att världens äldsta frimärke var från England.

Jag tycker att boken var spännande. Jag tycker så för att jag inte visste vad som skulle hända och vem som hade varit i gropen.

En annan bok som jag läst påminner om den här för att jag har läst många LasseMaja-böcker förut. Minst halva serien.

Boken utspelar sig mest i staden Valleby. Miljön i boken känns ganska riktig men jag känner inte till något ställe som ser ut som staden i boken.

Handlingen utspelar sig i 2000-talet så typ nu, men de pratar mycket om vikingatiden. Huvudpersonerna är Lasse, Maja och polismästaren.

Huvudpersonerna är bestämda, på det sättet att de släpper bara inte ett mysterium. Jag tycker också att de är listiga och det tycker jag för att de tänker smart.

Huvudpersonerna känner jag igen från de andra böckerna om LasseMajas detektivbyrå. Genren boken tillhör är deckare, det märks för att det är mysterier i böckerna. Boken riktar sig till alla som gillar spännande deckare.

Jag tycker att boken var spännande och det är för att man vet inte vem tjuven är, det är samma som med resten av LasseMaja-böckerna.

Text: Adam Dufweke, klass 5, Stöcke skola, Umeå