Globen byter namn till Avicii arena

Avicii arena i Stockholm

Globen byter namn till Avicii arena. Foto: Stockholm live.

Arenan Globen i Stockholm har fått ett nytt namn efter artisten Tim ”Avicii” Bergling. 

Alla som besökt Stockholm har nog lagt märke till arenan som fram tills nu har hetat Globen. Ni vet den där vita klotformade byggnaden som ser ut som en stor golfboll?

Byggnaden har bytt namn till Avicii arena efter artisten Tim “Avicii” Bergling som dog för tre år sedan. 

Avicii dog på ett väldigt sorgligt sätt. Han tog sitt eget liv för att han mådde dåligt. Det här brukar kallas för psykisk ohälsa. En person med psykisk ohälsa kan känna sig ledsen och nedstämd.

Aviciis föräldrar har startat en stiftelse som heter Tim Bergling Foundation. Den arbetar för att hjälpa andra unga människor som lider av psykisk ohälsa. 

Avicii arena kommer nu att bli ett forum för ungas psykiska hälsa. Där kommer skolklasser och andra experter kunna mötas för olika samtal och aktiviteter.

Aviciis pappa, Klas Bergling, tycker det känns särskilt speciellt att Globen nu kommer heta Avicii arena. Han minns när han var där och såg sonen stå på scen och göra två utsålda konserter.

– Jag blir lite rörd när jag tänker på det. Han satt där ensam, längst in och laddade inför föreställningen och då kände jag ”Åh lille Tim” och sen stod han där uppe och då blev han stora Tim, det var fantastiskt, säger Klas Bergling till SVT.

I samband med namnbytet släpptes en video där 14-åriga Ella Tiritiello från Kristianstad sjunger Aviciis låt For a better day på Avicii arenas tak. Hon tycker det är viktigt att vi börjar prata mer om psykisk ohälsa. 
– Det är många i min kompiskrets som mår dåligt. Det är väldigt stressigt att vara tonåring i den här generationen. Det är väldigt mycket som är nytt och det är så mycket i skolan som folk inte hinner med och man har höga krav på sig själv. Jag tycker föräldrar behöver kolla upp med sina barn hur de egentligen mår, säger hon till Aftonbladet.

Se videon nedan:

Om du mår dåligt eller känner dig ledsen kan du höra av dig BRIS. De har öppet dygnet runt. Läs mer om hur du kontaktar BRIS här.

Fundera och diskutera

  1. Vad tycker du om det nya namnet?
  2.  Vad gör dig ledsen?
  3. Vad gör dig riktigt glad?

I Stockholm finns det en stor arena.
Den har fram tills nu hetat Globen.
Men nu ska den byta namn.
Istället ska den heta Avicii arena.

 

Det nya namnet kommer från
artisten Tim ”Avicii” Bergling.
Han dog tyvärr för tre år sen.
Arenan ska heta Avicii för att hedra honom.

 

Tim Bergling mådde inte så bra.
Han hade psykisk ohälsa.
Det är ett annat namn för vissa sjukdomar.
När man har psykisk ohälsa
kan man känna sig väldigt ledsen.

 

Avicii arena ska vara ett centrum
för just psykisk ohälsa.
Där ska det bland annat bli evenemang där folk
kan prata om psykisk ohälsa.

 

Fundera och diskutera

  1. Vad tycker du om det nya namnet?
  2.  Vad gör dig ledsen?
  3. Vad gör dig riktigt glad?