Danmark och Norge öppnar inte för svenskar

Köpenhamn

Det ser inte ut att bli några svenska turister i Köpenhamn i sommar.

Våra nordiska grannländer öppnar sina gränser som varit stängda på grund av coronaviruset. Men de vill inte öppna sina gränser för Sverige.

 

Norge och Danmark har hanterat coronaviruset på liknande sätt genom att stänga alla skolor och stänga sina gränser. Sverige valde i stället att ha grundskolorna öppna och även att ha sina gränser öppna. 

 

Därför är det fritt fram för danskarna och norrmännen att semestra i Sverige, men svenskarna får inte komma in i Danmark och Norge.

– Vi vill ha ett fortsatt bra samarbete med Sverige, men vi är på olika ställen när det gäller corona, sa Danmarks statsminister Mette Frederiksen på en presskonferens.

 

Däremot får svenskarna använda Danmark som ett transit-land. Det betyder att vi får lov att resa genom Danmark för att ta oss vidare. Det som behövs är att vi visar upp ett kvitto på ett hotell som vi har bokat i ett annat land än i Danmark.

 

Från och med den 15 juni ska Danmark och Norge släppa in människor som vill semestra i respektive länder. Danmark välkomnar också turister från Tyskland och Island.

Norge och Danmark gjorde
ungefär likadant när coronaviruset kom.
De stängde sina gränser
och sina skolor.

 

Sverige gjorde inte som Norge och Danmark.
Därför blir det lite speciellt nu
när Norge och Danmark ska öppna gränserna igen.

 

Norrmän och danskar får åka
till resten av norden om de vill.
Men svenskar får inte åka till
Norge eller Danmark.

 

Danmark och Norge kommer öppna sina gränser
den 15 juni.
Då är det okej att semestra i de länderna
men inte för svenskar.