Pojkar ska börja vaccineras mot HPV

En sjuksköterska ger en pojke en spruta

Nu ska även pojkar vaccineras mot HPV.

HPV är ett vanligt och smittsamt virus som ibland kan orsaka cancer. Flickor brukar vaccineras mot viruset. Men nu ska pojkar också börja vaccineras mot HPV.

 

Det finns över hundra olika varianter av HPV-virus, och de flesta är ofarliga. Men det finns några sorter som kan ge cancer. Därför bestämdes det 2010 att flickor mellan 10 och 12 år ska vaccineras mot de två HPV sorterna som kan orsaka cancer. Vaccinationerna kan delas ut i skolan så att alla ska kunna få det.

 

Från och med nästa höst ska pojkar också börja vaccineras mot HPV-viruset. Det är ett nytt förslag som ingår i regeringens nya budget. Innan trodde man inte att pojkar också behövde vaccineras. Men nu har man kommit på att pojkar också kan få problem från HPV-viruset och därför är det bra att de också ska bli vaccinerade.

 

– Det här är ett klokt och välkommet beslut av regeringen. Beslutet räddar liv och gör att många kommer att skippa onödigt lidande i framtiden. Vi måste tillsammans göra allt vi kan för att förebygga cancer, säger Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström till SVT Nyheter.

HPV-viruset är ett vanligt virus.
Det kan smitta både pojkar och flickor.
Det finns många olika sorter av HPV-viruset.
De flesta sorterna är inte farliga
men två sorter kan göra så att man får cancer.

 

Från 2010 vaccineras alla flickor mellan 10 och 12 år.
Pojkar har tidigare inte fått vaccinet
för man trodde inte det var farligt för pojkar.
Men nu har regeringen bestämt
att pojkar också ska vaccineras.

 

Ulrika Årehed Kågström är chef på cancerfonden.
Det är en organisation som jobbar för att hitta
botmedel till cancer.
Hon säger att det är bra att pojkar också ska vaccineras.