Norge satsar på elflygplan

Bild på en fantastik utsikt över en fjord i Norge. Det är solnedgång bakom bergen och i vattnet ligger två stora båtar.

Norge är känt för sitt vackra landskap, men det är inte alltid så lätt att ta sig överallt. Vissa väljer färjan som på bilden, andra tar flyget över fjordarna.

Norge har stora ambitioner när det kommer till ny teknik inom flyg. Nu storsatsar grannlandet – alla flyg som går inom landet ska vara eldrivna år 2040.

 

Överallt i världen forskas det om ny energi för att stoppa utsläppen från flyget. I vårt grannland Norge har de höga ambitioner.

 

Nu har de nämligen sagt att de storsatsar för att göra alla inrikesflyg eldrivna år 2040, någonting som kommer att bli en stor utmaning.

 

Det finns redan batteridrivna elflygplan, men problemet är att de fortfarande är så pass små att de inte kan ta några passagerare.

 

Olav Mosvold Hansen är klimatansvarig för det bolag som har hand om Norges flygplatser. Han säger att elflygen kan göra en stor skillnad för landet.

 

– Omkring hälften av utsläppen från norsk luftfart är från inrikestrafiken, så i Norge kommer vi att kunna minska utsläppen ganska mycket, säger han.

 

Nu jobbar flera stora flygtillverkare med ett projekt som ska utveckla elflygen så att de kan bli större. Det första målet är att skapa ett passagerarflygplan som kan klara avstånd mellan 40 till 100 mil.

 

Vill du veta mer om flygplan, utsläpp och ny teknik? Läs vår fördjupning om klimatsmart resande.

Flygplan släpper ut mycket dåliga avgaser.
Därför forskar många på flygplan
som går på batterier i stället.

 

Vårt grannland Norge är ett av de länder
som vill ha flyg som går på batteri.
De vill minska flygavgaserna
som de släpper ut.

 

Därför har de bestämt att alla deras inrikesflyg
ska gå på batterier om 20 år.
Inrikesflyget släpper ut
hälften av alla flygavgaser.

 

Men Norge måste jobba hårt
för att nå sitt mål.
Alla el-flygplan som finns nu är väldigt små.
De kan inte ta passagerare.