Reporterskola

Sörmland: Internationella sköldpaddsdagen

Zoologen Linn Lagerström sitter vid parkens strålsköldpadda.

Parkens zoolog Linn Lagerström håller i bevarandeprojektet på strålsköldpaddan. Foto: Parken Zoo

Internationella sköldpaddsdagen finns för att skydda sköldpaddor. Dagen firas den 23 maj. Internationella sköldpaddsdagen har funnits sedan 2000. Vi har intervjuat Marie de Colli som arbetar på Parken Zoo om internationella sköldpaddsdagen.

 

Den internationella sköldpaddsdagen firas i hela världen för att stoppa utrotningen av sköldpaddor. Marie de Colli jobbar på Parken Zoo i Eskilstuna. Hon berättar att man kan se på IUCN:s hemsida om vilka sköldpaddor som är utrotningshotade, som bara finns på zoo och som är utdöda.

 

Vi frågade Marie vilken som var hennes favoritsköldpaddsras. Hon säger att hon brinner extra mycket för egyptiska landsköldpaddor och strålsköldpaddor eftersom de är akut utrotningshotade.

 

– Sen har vi även de fantastiska jättesköldpaddorna, Aldrabra, som är väldigt charmiga och gärna kommer fram till en och vill bli klappade på halsen, säger Marie.

 

Marie berättar att det finns sju arter av sköldpaddor på Parken Zoo. Det finns aldabrasköldpadda, egyptisk landsköldpadda, grekisk landsköldpadda, morisk landsköldpadda, rödfotad skogssköldpadda, rödbukad vändhalssköldpadda och strålsköldpadda. En av Maries favoritsköldpaddor är en Aldrabrasköldpadda. Han heter Tank och väger hela 183 kg.

Marie de Colli sitter vid parkens tapir.
Marie de Colli jobbar på Parken Zoo i Eskilstuna. Hon tycker det är viktigt att uppmärksamma sköldpaddor som är utrotningshotade. Foto: Parken Zoo

Alla sköldpaddor på Parken Zoo matas flera gånger om dagen och de äter olika mat.

 

Firar ni sköldpaddsdagen?

 

– Vi brukar alltid uppmärksamma temadagar, även sköldpaddans dag. Det gör vi för att uppmärksamma dessa fascinerande djur som funnits samtidigt som dinosaurierna och eftersom många av dem nu tyvärr är utrotningshotade. Just nu jobbar vi mycket för att rädda strålsköldpaddorna som är i akut behov av hjälp på Madagaskar.

 

Marie berättar att de har startat en insamling för att rädda strålsköldpaddorna på Madagaskar som man kan skänka pengar till om man vill hjälpa till.

 

Varför är det viktigt att sköldpaddsdagen finns?

 

– Den är viktig för att uppmärksamma sköldpaddorna lite extra. Vi människor brukar tycka lite mer om söta djur och bryr oss inte lika mycket om sköldpaddor som andra djur, trots att de är hotade. Sköldpaddsdagen kan vara ett tillfälle för folk att lära känna dem lite bättre.

 

Marie berättar att Parken Zoo gör mycket för att rädda sköldpaddor. De och djurparker i hela världen samarbetar för att sköldpaddsarter inte ska utrotas.

 

– Vi har även tagit emot och tagit hand om beslagtagna sköldpaddor som fastnat i tullen på grund av olaglig handel. Och vi arbetar mycket med att lära människor om hoten och vad vi människor kan göra för att rädda sköldpaddorna, säger Marie.

 

Av James Cook och Hjalmar Englund, klass 4d på Forssjö skola i Katrineholm.