Sörmland: Alisha från Nyköping kan bli bäst på skolmat

Den här veckan avgörs SM i storköksmatlagning. I ett av de sex lagen tävlar kocken Alisha Mynders från Nyköping.

– För mig är det verkligen en ära att få medverka i SM, att få laga mat på den här nivån och dessutom få visa upp den för en jury bestående av några av Sveriges bästa kockar, säger Alisha Mynders till SN.

 

Svenska storköksmästerskapen i professionell matlagning arrangeras varje år. Sex lag har kvalificerat sig till finalen som avgörs i Stockholm den 3 och 4 september.

 

Kocken Alisha Mynders
Kocken Alisha Mynders är ofta ute bland eleverna och hör vad de tycker om maten. Foto: Per Erik Berglund

 

 

Till vardags är Alisha Mynders köksansvarig på Nyköpings gymnasium Gripen.

– Det här är ett perfekt sätt att visa att svensk skolmat idag är bra. Borta är halvfabrikaten, allt lagas numera med färskvaror från grunden, säger hon.

 

Temat för i år är street food och lagen har i uppgift att laga mat för 100 personer: en sallad med dressing, två finger food-rätter, tre varmrätter där 50 portioner ska innehålla kött, 40 fisk och tio vara vegetariska. Dessutom ska de göra en dessert.

 

Vilken street food äter du helst själv?

– Det beror helt på var jag befinner mig, i vilket sammanhang och väderlek. En pad thai äter jag gärna med pinnar på språng i varmt klimat. Och en hamburgare är aldrig fel. Det finns så mycket gott, säger Alisha Mynders till SN.

 

 

Foto: Per Erik Berglund

Det är sex lag med i storköksmatlagnings-SM.
I ett av lagen tävlar kocken Alisha Mynders från Nyköping.
Hon säger att det är en ära att få vara med i SM.

 

Vanligtvis är Alisha Mynders köksansvarig
på Nyköpings gymnasium Gripen.
Med SM vill Alisha visa att svensk skolmat
är väldigt bra.

Kocken Alisha Mynders
Kocken Alisha Mynders är ofta ute bland eleverna och hör vad de tycker om maten. Foto: Per Erik Berglund

 

 

Temat för SM i år är street food.
Det är mat som säljs utomhus
ofta i små stånd eller truckar.

 

Alisha tycker om street food.
Hon säger att det är olika vad man vill äta
beroende på var man är.
– En pad thai äter jag gärna med pinnar på språng i varmt klimat.
Och en hamburgare är aldrig fel, säger Alisha.