Barnkläder i olika färger hänger på galgar.

Svårt att handla etiskt och klimatsmart

 

Barnarbete och giftiga tillverkningsprocesser är inget någon önskar att stödja. Men vet vi hur vi kan undvika det? Selina Karlsson tipsar hur du handlar etiskt och klimatsmart till barnens garderob. 

 

Att handla etiskt och klimatsmart är inte det lättaste. Det är många märkningar att hålla reda på och inte sällan är märkningarna dessutom missvisande. Men de flesta är rörande överens om att vi inte vill att våra barn ska bära kläder som andra barn har tillverkat, eller att produktionen av kläderna har orsakat andra människor skada. MiniBladet har intervjuat Selina Karlsson som har en masterexamen i mänskliga rättigheter och ett särskilt fokus på hållbar konsumtion. Nyligen gjorde hon en fältstudie i Indien där hon undersökte arbetsvillkoren hos H&Ms leverantörer.

 

– Jag tycker att hållbar konsumtion är viktigt för det ger oss möjlighet att fortsätta njuta av livet genom produkter som ger en röst till både människor och miljö som annars aldrig får möjlighet att berätta om konsekvenserna av vår efterfrågan, säger Selina.

 

Hon menar att problemen inom klädindustrin är många och det är olika aktörer som är ansvariga för olika delar. Regler kring minimilön styr staten över, men västerländska storföretag kan påverka arbetsförhållandena mycket genom vad de betalar sina leverantörer eftersom leverantörerna inte kan betala sina arbetare högre lön om inte de själva får mer betalt.

 

– Eftersom inget företag vill gå back landar en stor del av den avgörande makten hos konsumenterna som genom sina köp styr företagens vinst. Desto mer ekonomisk vinst som finns att hämta i hållbara produkter, desto större utsträckning tillverkas de i. Idag är det dock mer kostnadseffektivt för stora företag att ta hand om skandaler när de dyker upp än att investera i de strukturella förändringarna som egentligen behövs. För arbetsförhållandena och miljön ska förbättras i grunden krävs alltså att man enas om en ny förhöjd standard så att schyssta produkter inte kan utkonkurreras så lätt. Detta förutsätter att konsumenterna visat företagen vägen, säger Selina.

 

Fair Action är en svensk ideell förening som sätter press på företags mänskliga och miljömässiga ansvar genom att granska hur deras produkter tillverkas. De kräver framförallt schyssta löner och arbetsvillkor och har till exempel fått H&M, KappAhl, Lindex, Gina Tricot, Nilson, MQ och Eurosko att offentliggöra listor över vilka fabrikerna de anlitar är. Fair Action arbetar även med andra branscher såsom mobiler, apotek, möbler och blommor. De har även drivit på att fonder sedan 2018 måste redovisa hur de tar hänsyn till hållbarhet när de investerar.

 

– Eftersom det är ett påverkansarbete är de beroende av att många människor står upp bakom dem så att deras krav uppfylls, därför kan man bli medlem för en hundring per år för att öka trovärdigheten, säger Selina.

 

Fair Action ingår i nätverket Clean Clothes Campaign (CCC) som är en mycket viktig aktör inom klädindustrin. CCC består av hundratals civila samhällsorganisationer och fackförbund som både utbildar arbetare och regeringar och kräver att fundamentala mänskliga rättigheter och arbetsvillkor tillgodoses. De driver stora kampanjer och är en av få aktörer som lägger resurser på att göra stora undersökningar och rapporter på ämnet.

Porträttbild av Selina Karlsson i svart skjorta och utsläppt hår.
Selina Karlsson.

Hur gör jag som förälder om jag inte har tid till att lägga press på klädtillverkare men inte heller vill att mina barns kläder ska ha producerats av andra barn eller människor som skadas?

 

– I korta drag: Välj naturmaterial framför syntetmaterial. Välj ekologisk bomull framför vanlig. Välj återvunnen polyester framför nyproducerad. Välj lyocell/tencell istället för viskos. Välj merinoull från Sydamerika istället för merinoull från Australien eller Nya Zeeland och välj naturgarvat läder framför kromgarvat läder, säger Selina.

 

I oktober kommer även Kemikalieappen att lanseras från ett EU-samarbete. Appen är ett verktyg för konsumenter där man genom att skanna streckkoder på en produkt får information om den innehåller särskilt farliga ämnen. Detta hoppas man både hjälper konsumenter att slippa gifter och bidrar till att höja efterfrågan på mer miljö- och hälsovänliga produkter. Vill man vara med i testgruppen för appen kan man anmäla sig på Sveriges konsumenters hemsida.

 

– Det är naturligt att vilja ha omväxling i garderoben, men det betyder inte att man behöver köpa nya produkter. Allt fler företag börjar dyka upp som gör det möjligt att hyra vardagskläder för rimliga priser, alltså inte bara långa festklänningar och frackar. Så håll ögonen öppna för dessa och våga fråga mer bland din egen bekantskap! På Facebook finns till exempel klädbytargrupper. Det bästa vi kan göra med de kläder som redan har producerats är alltså att använda dem så mycket vi kan. På så sätt minskas deras negativa påverkan i förhållande till varje användningstillfälle. Många tänker att om något är jättebilligt på rean så gör det inget om det inte används så ofta men då ska man komma ihåg att plagget fortfarande har krävt lika mycket naturresurser och arbetstid som vid ordinarie pris, säger Selina.

 

En annan sak som Selina vill uppmärksamma är att om man återvinner sina gamla kläder i butiker och får en värdecheck i utbyte att handla för så fortsätter man genom sitt köp i samma butik att signalera att man har en hög efterfrågan på nya kläder. Det är därför bättre att skänka bort sina gamla kläder genom andra organisationer som inte verkar för att den snabba klädindustrin ska fortsätta.

 

– Vill man få fler tips rekommenderar jag utbildningsmaterialet från Sveriges Konsumenter.

 

På hemsidan Hallå konsument! som är en opartisk upplysningstjänst från konsumentverket med vägledning om olika köp och att handla hållbart, finns mycket bra tips. Bland annat en märkesguide som reder ut vad olika certifieringar egentligen betyder. Det går även att ringa, mejla eller chatta med informatörer för att få svar på frågor.

 

– En del initiativ som Better Cotton Initative (BCI) får en lätt att tro att bomullen är ekologisk trots att den varken ställer hårda krav eller är ekologisk. BIC-bomull odlas förvisso på ett något bättre sätt än vanlig bomull men det är problematiskt att den inte går att spåra i produkter. Dessutom tar den upp plats från ekologiska odlingar och tillåts att blandas ut med annan bomull vilket gör att märkningen är rätt tandlös, säger Selina.

 

GOTS är en av de mer trovärdiga märkningarna, menar Selina, eftersom den inkluderar både miljömässiga och sociala faktorer i hela produktionskedjan. Vissa företag skriver ut sådana märkningar medan andra bakar in det i egna certifieringar som exempelvis H&Ms conscious choice. 

 

– Fråga därför om du är osäker och be att få kontaktuppgifter till hållbarhetsavdelningen om butikssäljaren inte kan svara på frågan. Generellt tycker jag dock ändå att man ska fortsätta stötta de initiativ som utger sig för att förbättra miljön och mänskliga rättigheter för att efterfrågan styr vilka som skapas.

 

Tips:

  • Tänk på att alltid tvätta nya klädesplagg innan de används för att bli av med kemikalier och gifter.
  • Vill du investera i något som håller länge? Att en produkt är dyr betyder inte att det är kvalitet. Det kan också tex ha att göra med hur mycket företaget köpt in av denna produkt. Gör därför ordentlig research.
  • Kolla in bloggen Slow fashion.

 

 

Nanna Salemark

 

2019-09-07

Fler Artiklar