Ny tävling! Gör anagram på kända personer! Var med i vår julkalender! Vinn 500 kronor till klassen! Tävlingstid: 21 oktober – 24 november

Kända svenskar byter namn i anagram

 

Anagram är en sorts lek med ord. Genom att kasta om bokstäverna i ett ord ska man försöka bilda ett nytt ord. Till exempel kan bokstäverna i HÖSTLOV bli HOVLÖST. 

 

Gör anagram på kända svenskar som vi kan visa i MiniBladets julkalender. Rita en bild på något som hör ihop med personen du valt. Skriv sedan en klurig ledtråd som hjälp för dem som ska försöka komma på det rätta namnet på personen.

 

Senast 24 november ska bild och text vara inskickat. Vi publicerar 24 utvalda bidrag i julkalendern på minibladet.se samt i våra medverkande dagstidningar. 

 

MiniBladets jury väljer ut 8 vinnande bidrag. Skolklasser eller fritidsgrupper vinner en värdecheck på vardera 500 kronor. Biobiljetter till privata vinnare.

 

Tävlingstid:  

Den 21 oktober – 24 november

 

 

Exempel på anagram

 

SEMBA

En burk dunderhonung
Bild av Eira

Blå är hans byxor och blå hans luva.
Han har en kompis som gillar att på klockan skruva

(Svar: BAMSE)

 

 

NASSAR ZORLA

En mikrofon
Bild av Eira

Vann Talang bara tio år gammal

(Svar: Zara Larsson)

 

 

Gör så här:

 

1. Välj känd person eller påhittad figur

Välj en person som finns eller har funnits i Sverige. Det kan vara en verklig person eller en figur från till exempel en bok, film eller serie. 

 

2. Gör ett anagram av namnet

Hitta på nya ord av bokstäverna i namnet. Det ska vara lika många ord i ditt anagram som i personens riktiga namn.

Exempel: Carl von Linné består av tre ord då kan hans anagram bli Nior Vann Cell.

 

Alla bokstäver i det riktiga namnet måste finnas med i ditt anagram och du får inte lägga till några extra bokstäver. Det ska alltså vara lika många bokstäver i anagrammet som i namnet.

 

3. Gör en bild som ledtråd

 

Måla en bild på något som hänger ihop med personen.

 

4. Skriv en kort klurig ledtråd

 

Skriv kort något, gärna ett rim, som kan hjälpa oss att gissa rätt på vilken person som döljer sig bakom ditt anagram.

 

5. Skicka in

 

Skicka in anagram, bild och text till MiniBladet. Använd formuläret till höger. Är ni en skolklass kan ni använda formuläret högst upp. Är det bara du själv som gör ett anagram kan du använda formuläret längst ned. Du kan skicka in flera bidrag. 

 

Tävlingsvillkor

 

De 24 bästa anagrammen publiceras i MiniBladets julkalender och blir roliga gåtor för läsarna. Juryn väljer ut åtta vinnande bidrag. Deltar du i skolan är det ni som klass som får vinsten. Klassen kan skicka in flera bidrag. Skolklasser eller fritidsgrupper vinner en värdecheck på vardera 500 kronor. Biobiljetter till privata vinnare.

 

Detta tittar juryn på:

  • Val av person eller påhittad figur.
  • Hur du har utformat ditt anagram.
  • Hur kluriga dina ledtrådar är i bild och text.

 

Tänk på att personen helst ska vara känd för många. Anagrammet kan bestå av riktiga eller påhittade ord, men de ska helst vara roliga och kanske lite knasiga att läsa.

 

Du måste själv ha skapat bilden och skrivit den kluriga texten. Ditt bidrag kan även komma att publiceras i samarbetande dagstidningar. 

 

Juryn består av representanter från MiniBladets redaktion. Juryns beslut går inte att överklaga.

 

Fler bidrag, än de 24 som visas i julkalendern, kan under våren 2020 publiceras som kluringar i medverkande tidningar och i MiniBladets olika kanaler.

 

Till läraren och fritidspedagogen

 

Anagram är en lek med bokstäver och ord som tränar både stavning och ordbetydelse. En förberedande övning kan vara att försöka hitta så många ord som möjligt ur ett givet ord.

 

Vi godkänner riktiga namn och betydelsebärande ord, men också påhittade ord som kan passa in i det nya namnet. Kalle Anka kan exempelvis bli Leka Lakan men också Kakan Alle.

Vi rekommenderar att barnen själva kommer på sina anagram. Men det är naturligtvis tillåtet att använda webbaserade anagramtjänster t.ex www.arrak.fi/sv/ag.